Kookboek

Hoofdgerechten en groenten/bijgerechten:


Soepgerchten
Broccolisoep – maaltijdsoep voor 4 personen

3 grote struiken broccoli in roosjes, stelen in stukjes
200 gram gerookt kipfilet in stukjes
1 kippenbouillontablet
700 ml water
200 ml droge witte wijn 
1 pakje Monchou (100 gram)
Wat verse peterselie
Kook in een grote pan de broccoli in 5 minuten gaar en giet af. 
Kook 700 ml water in de waterkoker en maak er in een maatbeker bouillon van met de tablet.
Pureer de broccoli met de staafmixer en voeg vast wat bouillon toe.
Mix het pakje Monchou erdoor. 
Voeg de wijn en de rest van de bouillon toe. 
Laat de soep goed warm worden. 
Kipfilet toevoegen. 
Op smaak maken met peper/zout/nootmuskaat.
Voor het opdienen bestrooien met wat fijngesneden peterselie.
Lekker met stokbrood en kruidenboter.
Courgettesoep met zalm – maaltijd soep voor 4 personen

2 flinke courgettes, gewassen en in grote stukken gesneden
1 prei in grove ringen gesneden
2 aardappels geschild en in stukken gesneden 
2 bouillonblokjes tuinkruiden 
700 ml water
200 gram gerookte zalm in stukjes gesneden
Bakje crème fraîche

Doe de courgette, prei en aardappelen in een grote (soep)pan, voeg 700 ml water toe met de bouillonblokjes, breng aan de kook en laat het 15 minuten koken.
Haal de pan van het vuur, even laten koelen en dan met de staafmixer tot een gladde soep pureren.
Voeg 3 eetlepels crème fraîche toe, roer erdoor. 
Maak op smaak met peper/zout/knoflookpoeder/dille/basilicum.
Dien op in een soepbord, leg wat zalm in de soep en schep er nog een lepeltje crème fraîche op.
Geef er grof brood of stokbrood bij.
Kikkererwtensoep* – Italiaanse maaltijdsoep voor 4 personen

1 ui gesnipperd
3 stengels bleekselderij in boogjes gesneden 
6 worteltjes of 1 winterwortel in stukjes
2 tenen knoflook gesnipperd
Olijfolie
1 el rozemarijn
2 blikken kikkererwten van 400 gram in een zeef gespoeld en uitgelekt
600 ml kippenbouillon van een tablet
100 gram elleboogjes macaroni
Verse basilicum

Doe wat olijfolie in een soeppan, fruit de ui, bleekselderij, wortel en knoflook, laat in ongeveer 10 minuten gaar worden met de deksel op de pan. 
Kook het water in de waterkoker en voeg toe met de bouillontablet. 
Voeg de kikkererwten toe, laat de soep 20 minuten zachtjes koken.
Haal met een soeplepel ongeveer 1/3 deel uit de pan, pureer de rest met de staafmixer en voeg dan de kikkererwten weer toe. 
Doe de macaroni erbij, weer ongeveer 10 minuten koken tot de macaroni en kikkererwten gaar zijn. 
Als de soep te dik is geworden wat water erbij doen. 
Maak op smaak met peper/zout. 
Dien op met wat gescheurde basilicumblaadjes erop
Mexicaanse tomatensoep* – Vega maaltijdsoep voor 4 personen

Bosje lente-uitjes in ringetjes
4 tenen knoflook gesnipperd
100 gram basmatirijst
450 gram gegrilde rode paprika’s uit pot in stukken 
2 blikjes tomatenblokjes (2x400 gram)
2 bouillonblokjes
Bekertje Griekse yoghurt
Bosje verse koriander fijn gesneden
Limoensap

Fruit in de soeppan de bosuitjes met de knoflook in wat olijfolie. 
Voeg de rijst (ongekookt), de tomatenblokjes en de stukken paprika toe.
Voeg 850 ml water toe met 2 bouillonblokjes, breng aan de kook en laat 10 minuten zachtjes koken.
Maak van de yoghurt een sausje met peper/zout/knoflookpoeder/komijn.
Haal de soep van het vuur en pureer met de staafmixer glad. 
Voeg wat limoensap toe. 
Breng de soep op smaak met zout/chilipoeder/helft koriander.
Dien de soep op met een schepje yoghurt in het midden en bestrooit met wat koriander.
Geef er warme in vieren gesneden pitabroodjes bij met houmous.

*Niet vegetarisch maar wel lekker, voeg een in stukjes gesneden gerookt kipfilet toe.
Minestronesoep – maaltijdsoep 4 personen.

1 pot runderbouillon met vlees
1 uit gesnipperd
Zakje fijne soepgroenten
Blik witte bonen in tomatensaus
3 handjes elleboogjes macaroni
200 gram gehakt voor soepballetjes
Blik tomatenblokjes
Klein blikje tomatenpuree

Gehakt mengen peper/zout/paneermeel/paprikapoeder/Italiaanse kruiden draai er gehaktballetjes van. 
Fruit in de soeppan de ui en voeg iets later de soepgroenten toe en bak even mee.
Bouillon toevoegen (en 3 potten water). 
Breng aan de kook, voeg dan de gehaktballetjes en macaroni toe. 
10 minuten laten koken. 
Witte bonen, tomatenblokjes en tomatenpuree toevoegen. 
Op smaak maken met Italiaanse kruiden, peper en zout. (en eventueel een scheutje balsamicoazijn)
Preisoep met kip – maaltijdsoep 4 personen

Zak 600 gram gesneden prei
Zakje 450 gram aardappeltjes 5 minuten voorgekookt in de magnetron
300 gram kipfilet in stukjes
1 ui gesnipperd
2 kippenbouillon tabletten
2 el gedroogde tijm 
1 tl gedroogde dille
4-5 el grove mosterd
1 beker slagroom van 250ml

Kruidt de kip pittig met peper/zout/kipkruiden. 
Bak in de soeppan met wat boter de kip mooi bruin. Kip uit de pan halen en warm houden in aluminiumfolie
In hetzelfde bakvet de ui fruiten, even later de aardappeltjes toevoegen en even meebakken.
1200 ml water toevoegen samen met de bouillontabletten en aan de kook brengen.
Prei toevoegen, mosterd, tijm en dille toevoegen.
Soep ongeveer 20 minuutjes zachtjes laten koken. 
Als laatste de kip en de slagroom toevoegen. 
Dikte controleren, te dik? Wat water toevoegen. Te dun? Wat maïzena aanmaken en toevoegen.
Op smaak maken met zout en peper. 
Opdienen met grof brood of stokbrood.

Later meer...
Voorgerechten en snack- en borrelhapjes:
Amuse gerookte makreel op doperwtenmousse voor 8 personen.
 
50 gr. diepvriesdoperwten
1 el crème fraîche
10 blaadjes verse munt
50 g gerookte makreelfilet
8 amuse lepels
 
Kook de erwten in een bodempje water met zout in 6 min. gaar. 
Pureer in de keukenmachine de doperwten met de crème fraîche en 7 blaadjes munt tot een gladde massa. 
Breng op smaak met peper en zout. Snijd de vis in reepjes. 
Leg op iedere lepel een schep doperwtenmousse en verdeel hierover de visreepjes. 
Snij de rest van de munt in flinterdunne reepjes en strooi over de vis.
*Je kan de mousse ook beleggen met andere vis, bijvoorbeeld gerookte zalm of gerookte forel.
Bosui-poffertje met vis – borrelhapje +/- 20 stuks

2 eieren
2 eetlepels bloem 
2 el zure room
2 bosuitjes in fijne ringetjes gesneden
20 stukjes vis (gerookte zalm, forel of makreel)
 
Eieren loskloppen met 2 eetlepels zure room en bloem toevoegen, op smaak maken met peper en zout. 2/3 van de bosui door het beslag roeren. 
Poffertjespan invetten met olie, van het beslag poffertjes bakken en af laten koelen op een bord. 
Voor het opdienen op elk poffertje een schepje zure room en een stukje vis leggen, garneren met bosui ringetjes.
Dadels met spek – tapashapje, 10 stuks

10 plakjes bacon
10 verse, zachte dadels zonder pit

Beleg een bakplaat met bakpapier en warm de oven voor op 180 graden.
Rol elke plakje bacon om een dadeltje heen en verdeel over de bakplaat. Bak de ze af in 5 – 7 minuten. 
Kijk zelf of je een wat zachter of juist knapperiger resultaat wilt.
Serveer eventueel nog met wat honing eroverheen.
* vul de dadels met geitenkaas of roomkaas en steek er eventueel nog een amandel in. Rol ze dan in het spek.
Gemarineerde champignons* – tapashapje

250 g kastanjechampignons 
500 ml kippenbouillon
1 eetlepel citroensap
1 eetlepel balsamico azijn
1 teentje knoflook, fijngesneden
2 eetlepels peterselie, fijngesneden
cocktailprikkers
 
Champignons schoonborstelen. Bouillon aan de kook brengen. 
Champignons 3 min. koken en uit bouillon nemen. 
Van citroensap, knoflook, peterselie, 1 el olie, balsamico en zout en peper naar smaak dressing kloppen en champignons hierin marineren. 
Champignons uit marinade nemen en aan cocktailprikker steken.
Courgette rol met roomkaas* voorgerecht 4-6 personen
 
2 courgettes
knoflookpoeder
4 el bloem
4 eieren
Roomkaas (Philadelphia) 250 gram
Zongedroogde tomaatjes of geroosterde paprika
 
Courgettes wassen en raspen, zout erop strooien en in theedoek heel goed uitwringen, nog even laten liggen. 
In kom eieren splitsen. Bloem door eigeel roeren. Eiwit stijf kloppen. 
Courgette opnieuw goed uitwringen, dan eigeel erdoor roeren, knoflook en peper toevoegen. 
Eiwit erdoor scheppen. 
Oven voorverwarmen op 150 graden. 
Op een bakplaat ovenpapier leggen en daar de courgette als een plak over uitspreiden. 
In een half uur bruin bakken, Af laten koelen. 
Roomkaas mengen met tomaatjes of paprika (heel goed droog deppen met keukenpapier) en op smaak maken met peper, knoflook, basilicum, peterselie. 
Roomkaas over courgetteplak verdelen en stevig oprollen in een stuk plasticfolie en in de koelkast op laten stijven. 
Voor het opdienen in mooie plakken snijden met een heel scherp mes.

Spaanse gehaktballetjes - ong. 20 stuks


1 ui fijn gesnipperd

paneermeel   

300 gram mager gehakt

50 gram geraspte belegen kaas

1 tl komijn

3 tenen knoflook

blik tomatenblokjes


Gehakt aanmaken met peper, zout, ½ fijn gesnipperde ui, 2 tenen geperste knoflook, komijn en geraspte kaas. 

Balletjes rollen ter grootte van bitterbal. 

Gehaktballetjes gaar bakken in bakolie. 

Na 10 minuten uit de pan scheppen. 

Eventueel wat vet verwijderen, dan knoflook met rest ui fruiten, tomaten blokjes toevoegen, saus van roeren. 

Gehaktballen weer toevoegen en dan nog 10 minuten laten pruttelen. 

Op smaak maken met peper en zout.

Kipspiesjes in mangoyoghurt Voorgerecht/hapje 4 personen.
 
250 gram kipfilet in stukjes
citroensap
bakje volle Griekse yoghurt
potje mango chutney
8 tapas prikkers
(wegwerp) borrelglaasjes
 
Kipfilet met kipkruiden, wat citroensap en ketjap een half uurtje marineren. 
De kipstukjes op de 8 prikkers verdelen en bakken op de gril of in de grillpan, af laten koelen. 
In een klein glaasje (crème brûlée bakjes zijn ook heel geschikt) 
2 eetlepels Griekse yoghurt doen en daarop 1 koffielepel mangochutney. 
2 tapas prikkers met kip erin zetten.
* Snelle variant: neem een bakje kant en klare kip(giros) borrelspiesjes van de supermarkt.
Rookvleesrolletjes - 16 stuks voor bij de borrel of voorgerecht voor 4 pers.

150 gram rookvlees
1 pakje Mon Chou
verse bieslook

voorgerecht:
zakje rucola
mosterd honingdressing
pijnboompitjes
 
Snij de monchou in plakjes en die weer doormidden. 
Leg een stukje monchou met ong. 6 sprietjes bieslook op een plakje rookvlees, maal wat verse peper erover en stevig oprollen.
voorgerecht: Rooster de pijnboompitjes. 
Doe wat rucola sla op een bord leg 4 rolletjes rookvlees erop, strooi wat pijnboompitjes erover en sprenkel er wat mosterdhoning dressing erover.

Komkommer sandwich* - 12 stuks, High tea recept
 
½ komkommer, in plakjes
12 sneetjes wit casinobrood 
125 g verse roomkaas
2 eetlepels verse dille
 
Bestrooi de plakjes komkommer met zout en laat ze even liggen. 
Dep de plakjes goed droog met keukenpapier. 
Bestrijk de sneetjes wit casinobrood met de roomkaas en strooi de dille over. 
Leg de plakjes komkommer dakpansgewijs op 5 sneetjes casinobrood en maal er wat zwarte peper boven. 
Leg de andere sneetjes met de besmeerde kant naar beneden erop. 
Druk de sandwiches licht aan en snijd ze diagonaal door.
Spanakopita* - Griekse hapjes ongeveer 10 stuks
 
10 vellen filodeeg
225 gram bladspinazie
200 gram feta 
2 eieren
1/5 tl nootmuskaat
50 gram geraspte pittige kaas
Ontdooi het filodeeg en bewaar het in een vochtige doek. 
Laat de spinazie in een zeef ontdooien. 
Druk het vocht uit de spinazie, doe het in een kom. 
Schep de feta, 1 ei, de nootmuskaat en de geraspte kaas erdoor. 
Breng op smaak met peper en zout. 
Klop het tweede ei los. 
Vouw de filo vellen dubbel en bestrijk ze met het losgeklopte ei. 
Schep onderaan op de vellen een eetlepel spinaziemengsel. 
Vouw de rechter bovenhoek naar de linker onderhoek en vouw de punten nog tweemaal naar elkaar toe zodat het goed gevulde driehoekjes zijn. 
Frituurolie verhitten tot 175 graden, de spanakopita in 2 minuten goudbruin en gaar bakken.
 
2 blikjes tonijn op olie
2 el mayonaise
2 el kappertjes (voor de liefhebbers!)
3 el gesneden augurkjes zoetzuur
Klein uitje gesnipperd
 
Giet de olie van de blikjes af, doe de tonijn in een kom. 
Snij de augurkjes in kleine blokjes. 
Snipper een klein uitje of sjalotje. 
Meng alle ingrediënten door elkaar, maak op smaak met peper en zout en een snufje dille.
Vitello Tonnato - voorgerecht voor 4 personen.
 
1 blikje tonijn in olie
2 ansjovisfilets
2 el citroensap
5 el mayonaise
1/8 l. zure room
2 el peterselie
2 el kappertjes
350 gram gesneden (kalfs)fricandeau
plakjes citroen
 
Braad een dag tevoren een fricandeau en laat hem goed afkoelen (in folie in de koelkast) snij in dunne plakken of neem 350 gram vleeswaren.
De saus: giet de tonijn af, snijd de ansjovis is stukjes. 
Pureer de tonijn en ansjovis met het citroensap, de mayonaise en de zure room met een staafmixer of foodprocessor tot een rulle saus. 
Zo nodig verdunnen met 1-2 el water. 
Saus op smaak brengen met peper en zout. 
Rangschik de plakken vlees dubbel gevouwen op een schaal en lepel de tonijnsaus erover. 
Bestrooien met de peterselie en kappertjes, garneren met de citroen. 
Lekker met ciabatta of stokbrood.
*snack: leg op een plakje fricandeau wat rucola, tonijnsaus, kappertjes. 
Rol op en zet vast met een prikkertje.
Wraps met zalm - buffet/borrelhapje
 
6 tortillawraps medium
150 gr.gerookte zalm
smeerbare kruidenkaas 
rucola
peper en dille
 
Besmeer de tortilla’s met een dikke laag kruidenkaas, leg daarop plakjes gerookte zalm, maal er wat peper over en bestrooi met wat (diepvries) dille. 
Leg plukken rucola erop. 
Stevig oprollen, in stukken van ong. 5 cm snijden en vast zetten met een prikkertje.
*Varieer met de vulling van de tortilla’s: 
• roomkaas/ananas met kipfilet (vleeswaar) en sla met honingmosterd-dressing.
• Meng mayonaise/yoghurt met peper/zout/knoflook, besmeer de wrap, beleg met rookvlees en geprakt ei en veldsla
• Roomkaasbieslook, olijventapenade, rookvlees, repen komkommer.
• Aoli, tonijn en rucola.
• Pesto, carpaccio, rucola, pijnboompitjes en geraspte kaas.
Hoofdgerechten:
Asperges met rauwe ham en pasta – 4 personen

1 kg witte dikke asperges 
1 el suiker
Klont roomboter
1 el olijfolie
1 ui fijn gesnipperd
1 teentje knoflook geperst
250 gram groene tagliatelle
150 gram parmaham in reepjes gesneden
250 gram crème fraîche of blue band finesse
3 el kookroom
15 gram verse peterselie fijn geknipt, hou wat over voor de garnering
Geraspte pittige kaas, bijvoorbeeld grana pardano

Van de asperges 2-3 cm. van de onderkant afsnijden en schillen met een dunschiller. In 3 stukken snijden. 
Asperges in een grote pan met ruim water en 1 tl zout, suiker en klont roomboter in 15 minuten beetgaar koken.  
In een steelpan de ui met de knoflook fruiten in de olijfolie. 
Ham even meebakken. 
Crème fraîche en peterselie toevoegen. 
Saus eventueel verdunnen met kookroom. 
Pan water opzetten en tagliatelle al dente gaar koken. 
Direct de saus erdoor mengen. 
Tagliatelle op bord leggen, asperges erop leggen en bestrooien met kaas en peterselie.

Babi Ketjap – stoofvlees voor 4 personen

2 grote uien fijn gesnipperd
1 teentje knoflook geperst
500 gram hamlappen in dobbelsteentjes gesneden
1 doosje champignons in kwarten gesneden
1 tl koriander (ketoembar)
1 tl komijn (djinten)
1 tl gemberpoeder (djahe)
1 blik tomatenpuree van 140 gram
3 el ketjap manis
1 el citroensap
Maizena
Erbij: 500 gram sperziebonen, 350 gram rijst en seroendeng.

In een braadpan met wat olie de uien en de knoflook goudbruin fruiten.
Vlees toevoegen en even meebakken. 
Kruiden toevoegen, tomatenpuree erdoor roeren en even meebakken.
De ketjap en citroensap toevoegen. 
Champignons erbij doen en omscheppen.
Schenk zoveel warm water erbij dat het vlees net onder staat, aan de kook brengen en 3-4 uur laten stoven. 
Onderhand de rijst en de sperziebonen koken.
Saus zo nodig iets dikker maken door aan te maken met maïzena.
Zet alles apart op tafel. 
De volgende dag zijn de smaken nog beter in het vlees getrokken.
Bietencranberry chutney* – bijgerecht voor 6 personen

1 rode ui gesnipperd
1 grote zoetzure appel (goudrenet) in blokjes
200 gram cranberry’s
100 gram witte basterd suiker
200 gram grof geraspte gekookte bietjes
20 ml balsamico azijn
1 el verse dille
Stoof de ui, appel en cranberry’s in de olijfolie in 10 min. gaar, voeg de suiker toe, laat smelten, voeg de bietjes toe, een snuf zout en roer om.
Voeg de balsamico toe en kook een paar minuten goed door tot het een dikte heeft van jam.
Voeg dille toe, laat de chutney afkoelen. 
Is een paar dagen in de koelkast te bewaren. Lekker bij vis. 
*Als er geen verse cranberry’s zijn kan je ook een pot cranberry compote nemen.
Broccoli met kippenragout – ovenschotel voor 4 personen

2 struikjes broccoli in roosjes
300 gram kipfilet in stukjes gesneden
Teentje knoflook geperst
Blik kippenragout
Bekertje crème fraiche
1 theelepel kerriepoeder
75 gram geraspte kaas
300 gram meergranen-rijst

Kipfilet lekker pittig kruiden met peper/zout/kerrie. 
In een koekenpannetje rustig bruin bakken in boter.
Broccoli in water met zout 4 minuten gaar koken en laten uitlekken in een vergiet.
Vet een grote ovenschaal in. 
Verwarm de oven voor op 200 graden. 
Schep de broccoli in de schaal, daarbovenop de kip. 
Roer in een kom de kippenragout los met de crème fraîche, maak op smaak met wat kruiden, schep dit mengsel op de kip en bestrooi met de kaas.
Bak 30 minuten in de oven op 200 graden of in 20 minuten in de combimagnetron op 200 graden/360 watt
Kook de rijst in 8 minuten gaar en dien apart op.
Broccolipuree* – groenten bijgerecht 4 personen

2 grote struiken broccoli in roosjes, stelen in stukjes
2 el olijfolie
1 ui gesnipperd
2 teentjes knoflook geperst
100 ml melk
Amandelschaafsel geroosterd in droge koekenpan
In een grote pan de broccoli met een snuf zout in 5 minuten gaar koken, uit laten lekken in een vergiet. 
In een koekenpannetje de ui met de knoflook zachtjes fruiten met peper en zout. 
Broccoli terug in de pan doen, ui toevoegen, wat nootmuskaat erover strooien en pureren met de staafmixer. 
In een schaal doen en amandelschaafsel erover strooien.
Broccolitaart – maaltijdtaart voor 4 personen

2 struikjes broccoli in roosjes
Half pak pizza deeg
1 el Provençaalse kruiden
200 gram geraspte belegen of oude kaas
150 gram (been)ham reepjes
4 eieren

Broccoli met wat zout 4 minuten gaar koken en uit laten lekken in een vergiet.
In een beslagkom deeg maken volgens gebruiksaanwijzing op de verpakking. 
Kneed wat Provençaalse kruiden door het deeg. 
Oven voorverwarmen op 200 graden, Hartige taartvorm invetten.
Deeg uitdrukken in de vorm zodat er een bodem ontstaat met een opstaand randje.
Strooi op de bodem wat kaas, doe dan de helft van de broccoli in de schaal, schik de roosjes een beetje, verdeel de hamblokjes erover en dan de rest van de broccoliroosjes. 
Kaas erover strooien. 
In een kom de eieren loskloppen met wat melk, peper en zout. 
Ei over de broccoli gieten.
Taart in 35 minuten gaar bakken op 200 graden met magnetron op 90 watt.
Courgette-tomaten-gehaktschotel – ovenschotel voor 4 personen

2 courgettes in stukken van 7 cm lang in kwarten gesneden
2 uien gesnipperd
4 tomaten in dikke plakken gesneden
350 gram rundergehakt
1 theelepel komijnpoeder
Mespunt cayennepeper
2 eetlepels dille
Teentje knoflook geperst
Geraspte belegen kaas.
300 gram (noten)rijst

Kook de courgettestukken 5 minuten voor en laat goed uitlekken. 
Kook in dezelfde pan de rijst in 8 minuten gaar. 
In een koekenpan het gehakt rullen, uien en knoflook toevoegen op smaak maken met komijn/zout/cayennepeper.
Ovenschaal invetten. 
Oven voorverwarmen op 200 graden.
Courgette in de ovenschaal leggen, gehakt erop doen, bestrooien met dille. 
Tomatenplakken erop leggen, bestrooien met wat peper/zout en kaas.
In 20 minuten bruin bakken in de oven op 200 graden/350 watt.
Couscous met gehakt – wokgerecht 4 personen

350 gram couscous
600 ml tuinkruidenbouillon (van een blokje) 
50 gram rozijnen
Olijfolie
400 gram rundergehakt
2 geperste teentjes knoflook
1 grote ui gesnipperd
3 paprika’s rood, groen en geel in stukjes
1 komkommer in de lengte gehalveerd zonder zaadlijsten in boogjes gesneden
2 tl cajunkruiden
4 el crème fraiche
4 el tomatenketchup

In een schaal de couscous en de rozijnen doen, het bouillonblokje verkruimelen boven de couscous, 600 ml water koken (waterkoker) en over de couscous gieten, scheut olijfolie toevoegen, omroeren en laten staan, af en toe omroeren.
In de wok de ui en knoflook fruiten in olijfolie. 
Gehakt toevoegen en met de cajunkruiden rullen tot de gehakt mooi bruin is. 
Paprika toevoegen en 5 minuten meebakken. Komkommer toevoegen. 
Crème fraîche en tomatenketchup toevoegen. 
Op smaak brengen met zout en peper. 
Couscous, zo nodig, nog een minuutje in de magnetron goed warmen. 
Apart serveren.
Couscous met kip en tzatziki – lauwe salade voor 4 personen.

300 gram couscous
550 ml kippenbouillon (van een blokje)
4 bosuitjes in ringetjes gesneden
2 paprika’s in blokjes (rood en geel)
3 takjes verse dille of 2 el gedroogde dille
250 gram diepvries tuinerwtjes 4 minuten beetgaar gekookt en goed uitgelekt in zeef
4 el zwarte olijven gehalveerd
2 kipfilets
Geraspte citroenschil
2 tl oregano
2 tl piment
1 pakje feta of witte kaas
*voor de tzatziki:
1 citroen
Halve komkommer geraspt
Bakje volle Griekse yoghurt
3 takjes verse munt

In een schaal de couscous doen, in een maatbeker 550 ml bouillon maken (waterkoker) en over de couscous gieten, scheut olijfolie toevoegen omroeren en laten staan. Voeg de tuinerwtjes toe. 
Af en toe omroeren.
 •  Tzatziki: Laat de geraspte komkommer goed uitlekken in een zeef, druk met een lepel het vocht eruit.
 •  Kip: leg de kip op een stuk bakpapier, bestrooi met peper, zout, oregano, piment en citroenschil. 
Vouw het papier dicht, sla de kip plat met de deegroller tot 1.5 cm dikte. 
Bak de kip op hoog vuur in olijfolie goudbruin, na 4 minuten keren. 
Haal uit de pan en laat een beetje afkoelen.
Voeg de paprika, bosuitjes, dille en olijven toe aan de couscous. 
Roer om. 
Doe in een kommetje de yoghurt, munt, citroensap, peper, zout en de uitgelekte komkommer voor de tzatziki, serveer die apart erbij. 
Snij de kip en de feta in stukjes en leg die boven op de couscous salade. 
Je kan er Turks brood of in vieren gesneden pitabroodjes bij geven. 
Sneller klaar met kant-en-klare tzatziki.
Couscous met vis, tomaten en courgette – wokgerecht voor 4 personen

450 gram pangasius filet (ontdooid) in stukjes en droog gedept.
350 gram couscous
600 ml tuinkruidenbouillon (van 1½ blokje) 
2 uien grof gesnipperd 
2 tenen knoflook geperst
2 courgettes in kwart plakjes gesneden 
300 gram cherrytomaatjes gehalveerd
2 el bloem
Half bosje verse koriander gesneden

2 pers. 150 gram couscous en 375 ml water (3/4 bouillonblokje)

In een schaal de couscous doen, 1 bouillonblokje erover kruimelen en 600 ml gekookt water (waterkoker) over de couscous gieten, scheut olijfolie en wat citroensap toevoegen, omroeren en laten staan, af en toe omroeren.
In de wok de ui en knoflook fruiten in olijfolie. 
Voeg de courgette toe en bak even mee, strooi dan ongeveer 1½ el bloem over de groenten, doe er 75 ml water bij en het halve overgebleven bouillonblokje.
Bestrooi de vis met zout en peper en leg tussen de groenten, laat het 10 minuten gaar stoven.
Voeg de tomaatjes toe, strooi de koriander erop.
Couscous, zo nodig, vlak voor het opdienen nog een minuutje in de magnetron goed warmen. 
Apart serveren.
Couscoussalade* met tomaten en feta – zomerse maaltijdsalade 4 personen

1 groentebouillontablet
300 gram couscous
50 gram rozijnen afgespoeld
4 grote rijpe trostomaten in stukken
3 bosuitjes of een preitje in ringetjes
150 gram feta of witte kaas in stukjes
Half zakje rucola
Half bosje verse munt fijn gesneden
Half bosje korianderblad fijn gesneden
Dressing:
4 el citroensap – 5 el olijfolie – knoflook - zout – peper

Doe de couscous in een grote schaal, meng met de rozijnen, verkruimel het bouillonblokje erboven. 
Overgiet met 500 ml kokend water, voeg een scheut olijfolie toe en roer goed om. 
Laat het afkoelen en schep af en toe even om. 
Voeg de groenten toe. 
Klop de dressing en voeg toe. 
Voeg de kruiden en de feta toe, schep om.
Enchillada’s met chilisaus – ovengerecht voor 4 personen

500 gram mager rundergehakt
2 grote uien gesnipperd
1 tl chilipoeder
1 tl komijnpoeder
1 tl paprikapoeder
Blik tomatenblokjes
Klein blikje tomatenpuree
8 tortilla’s medium
150 geraspte belegen kaas
Bekertje zure room

In een steelpan de helft van de uien met wat knoflookpoeder fruiten in olijfolie, tomatenblokjes en tomatenpuree toevoegen en 10-15 minuten laten pruttelen, op smaak maken met peper/zout.
In een grote koekenpan de gehakt bruin rullen met peper/zout/chilipoeder/komijn/paprikapoeder, rest van de uien meebakken. 
Oven voorverwarmen op 200 graden. Ovenschaal invetten.
Beleg elke tortilla met 2 el gehakt, 2 el tomatensaus, 2 schepjes (theelepel) zure room en wat geraspte kaas, rol op en doe in de ovenschaal. 
Leg ze alle 8 naast elkaar in de schaal. 
Garneer met de overgebleven gehakt/tomatensaus/kaas.
Zet ongeveer 25 minuten in de oven, bestrooi voor het opdienen met korianderblad of peterselie.
Lekker met een groene salade of tomaten/mozzarella salade.
Gele rijst met chorizo – wokgerecht voor 4 personen

2 uien gesnipperd
200 gram chorizo in halve plakjes gesneden
325 gram gele rijst (=1 pak)
600 ml kippenbouillon
300 gram diepvries tuinerwtjes
3 grote tomaten in plakken gesneden
2 el peterselie fijngesneden

Fruit de uien in de wok glazig, bak de chorizo even mee. 
Schep eventueel wat vet af. 
Doe de (droge) gele rijst erbij en bak even mee. 
Maak in een maatbeker 600 ml bouillon (waterkoker) en schenk bij de rijst. 
Voeg de tuinerwtjes toe. 
Alles aan de kook brengen en 10 minuten laten koken tot het vocht helemaal opgenomen is. 
Voeg de tomaten toe, even mee warmen, bestrooien met peterselie en opdienen.
Groene salade* met avocado – grote salade voor 10 personen – bijgerecht

400 gram sperziebonen, 8-10 minuten beetgaar gekookt
1 zakje gemengde sla (200 gram)
1 zakje rucola (75 gram)
1 komkommer in blokjes gesneden
2 avocado’s in mooie schijfjes gesneden, bedruppelt met citroensap
1 zakje worteltjes julienne (150 gram)
4 el pijnboompitten droog geroosterd in een koekenpan
1 doosje tuinkers
1 sinaasappel
Dressing: 3 el sesamolie – 2 el honing – 50 ml sinaasappelsap – 1 el sinaasappelrasp – 3 el olijfolie – peper – zout

Houd wat mooie schijfjes avocado en wat tuinkers achter voor de garnering. Meng alle groenten door elkaar. 
Klop de dressing en schep die door de groenten. 
Garneer met schijfjes avocado en plukjes tuinkers, bestrooi met de pijnboompitten.
Guacamole* – dipsaus/bijgerecht

2 rijpe avocado’s
1 limoen, geperst
Half Spaans pepertje, heel fijn gesneden
1 pomedori tomaat, zaadlijst verwijderd in stukjes gesneden
1 el verse koriander fijn gehakt
2 teentjes knoflook geperst

Halveer de avocado’s en schep het vruchtvlees eruit, doe de avocado in de keukenmachine.
Limoensap, peper, tomaat, koriander en knoflook toevoegen. 
Pureer in de keukenmachine tot een gladde saus.
Maak op smaak met zout, peper of enkele druppels tabasco.
Lekker met tortillachips.
Indiase salade* – grote salade voor 6-8 personen – bijgerecht

1 zakje worteltjes julienne (150 gram)
4 bosuitjes in ringetjes
Bosje radijs in plakjes
2 kropjes little gem sla in repen gesneden
Bakje cherry tomaatjes gehalveerd
1 komkommer in kwart plakjes gesneden
1 limoen geperst en het schilletje geraspt
Half bosje verse munt fijn gehakt
Half bosje verse koriander fijn gehakt
Dressing: 3 el mango chutney – 100 ml yoghurt – 2 tl kerriepoeder – chilipeper – 1 el olijfolie – zout

Meng de groenten met de verse kruiden in een grote schaal. 
Maak de dressing, roer goed door elkaar, doe er wat water bij als het te dik is. 
Meng de dressing door de groenten. 
Doe de limoenrasp door het limoensap en besprenkel de salade hiermee. 
Serveer met naanbrood.
Kipchili – wokgerecht voor 2 personen

1 kipfilet in smalle reepjes gesneden
1 grote ui in halve ringen
2 paprika’s in reepjes gesneden
Blikje chilibonen 400 gram
Komijnzaadpoeder, knoflookpoeder, paprikapoeder, chilipeperpoeder, zout
150 gram rijst

Kook de rijst en laat staan. 
Strooi wat peper, zout en kruiden over de kip.
Bak de kip in de wok op hoog vuur in een paar minuten bruin. 
Haal de kip uit de pan en houd warm in aluminiumfolie.
Bak in hetzelfde bakvet de ui glazig, bak de kruiden mee. 
Voeg dan de paprika reepjes toe en bak 4 minuten. 
Zet dan het vuur laag en voeg de chilibonen toe (mag niet koken). 
Voeg de kipreepjes toe, warm alles goed door. 
Maak op smaak (scheutje azijn) en serveer apart van de rijst.
Kipcurry met sperziebonen – kipstoof voor 4 personen

300 gram kipfilet in stukjes gesneden
bakboter
1 grote ui gesnipperd
1 teentje knoflook geperst
2 tl. Kerrie
1 tl. Korianderpoeder
1 tl. Komijnpoeder
Halve tl. Gemberpoeder
Blikje kokosmelk
250 ml kippenbouillon (halve tablet)
300 gram sperziebonen 9 minuten beetgaar gekookt en uitgelekt
Verse korianderblad of platte peterselie
Gehakte cashewnoten (als garnering)
350 gram rijst

Bestrooi de kip met peper, zout en kerriepoeder en bak de kip rustig bruin in de bakboter. 
Schep de kip uit de pan en houd hem warm in aluminiumfolie. 
Bak in het zelfde vet de ui, voeg de kruiden toe, bak even mee. 
Voeg de kokosmelk en bouillon toe. 
Doe de kip erbij en laat het 20 minuten stoven. 
Maak op smaak met peper en zout. 
Voeg de sperziebonen toe en bestrooi met korianderblad en cashewnoten.
*je kan ook nog een zoetzure appel in blokjes eraan toevoegen.
Kippilav – snelle variant voor 4 personen.

2 uien grof gesnipperd
Courgette in blokjes en/of winterpeen in blokjes
2 stengels bleekselderij in boogjes gesneden
4 takjes verse koriander
2 tl gemalen komijn
2 tl kerriepoeder
knoflookpoeder
4 el pijnboompitten
1 gerookte kipfilet in stukjes gesneden
4 el pijnboompitten 
300 gram zilvervliesrijst
600 ml kippenbouillon (van een tablet)

Rooster de pijnboompitten in een droge koekenpan en laat ze op een keukenpapiertje afkoelen. 
Maak de bouillon in een maatbeker.
Bak de groenten in de wok en bak de kruiden even mee. 
Voeg de (droge) rijst toe en bak 2 min. mee. 
Voeg dan de bouillon toe, breng het roerend aan de kook en laat de rijst 16 minuten zachtjes gaar koken. 
Voeg de kip toe en warm even mee. 
Bestrooi met verse koriander en pijnboompitten.
Varieer met groenten: paprika, venkel, tuinerwtjes, sperziebonen etc..
Lasagne* met spinazie en 4 kazen – vegetarisch ovengerecht 4 personen

450 gram diepvriesspinazie, ontdooien in een zeef en het vocht er goed uitdrukken met een eetlepel
75 gram pijnboompitten, geroosterd in een droge koekenpan
1 bakje (kastanje)champignons in plakjes
75 gram geraspte Parmezaanse kaas
100 gram geraspte belegen kaas
400 gram ricotta
1 bol mozzarella in plakken gesneden
2 eieren
1,5 dl kookroom
200 gram lasagnevellen

Champignons bakken in wat olijfolie, op smaak maken met peper/zout. 
Spinazie toevoegen en een scheut kookroom, op smaak brengen met peper, zout en nootmuskaat. 
In grote kom ricotta losroeren, eieren breken en erdoor roeren, Parmezaan en belegenkaas toevoegen en wat dunner maken met de kookroom. 
Op smaak maken met zout/peper. 
Oven voorverwarmen op 200 graden. 
Ovenschaal invetten.
Lasagne opbouwen, eerst spinaziemengsel, pijnboompitten, lasagnevellen, kaasmengsel, lasagnevellen, ga door en eindig met kaasmengsel. 
Leg de mozzarella bovenop. 
Bak de lasagne in 40-45 minuten goudbruin.
Lasagne* met courgette en ricotta – vegetarisch ovengerecht 4 personen

1 grote ui gesnipperd
3 tenen knoflook, geperst
1 blik tomatenblokjes
Half pak gezeefde tomaten a 500 gram
2 courgettes, schuin in dunne plakken gesneden
1 bakje verse platte peterselie
Zakje oude geraspte kaas (175 gram)
Bakje ricotta 250 gram
Scheut melk of kookroom
200 gram lasagnevellen

Bak in een steelpan de ui met de knoflook glazig, schenk de tomatenblokjes erbij, laat zachtjes stoven, voeg de gezeefde tomaten toe. 
Breng op smaak met zout/peper (scheutje balsamico, oregano)
Verhit een grillpan en grill de courgette plakken mooi bruin gestreept. 
Leg de plakken op een bord en bestrooi met peper/zout.
Roer in een kom de ricotta los met de peterselie en de helft van de geraspte kaas, verdun met wat melk zodat er een mooie dikke saus ontstaat, breng op smaak met peper/zout.
Verwarm de oven voor op 200 graden. 
Vet een ovenschaal in.
Lasagne opbouwen, eerst tomatensaus, lasagnevellen, courgette, lasagnevellen, kaasmengsel, etc. 
Eindig met tomatensaus en een paar plakken courgette, bestrooi met de rest van de geraspte kaas.
Zet de lasagne 20 minuten in de oven, 200 graden/360 watt. (of 40-45 min. op 200 graden).
Maangedroogde tomaatjes* – bijgerecht

+/- 25 cherrytomaatjes gehalveerd 
2 el olijfolie
Zout/peper/gedroogde tijm

Verwarm de oven voor op 220 graden. 
Bekleed een bakplaat met bakpapier, leg hierop de tomaatjes met de snijkant naar boven. 
Bestrooi met een halve theelepel suiker, peper, zout en tijm. 
Besprenkel met olijfolie. 
Zet de tomaatjes in de oven, zet na 10 minuten de oven uit en laat de tomaatjes de hele nacht met een dichte deur in de oven staan.
*maak er een salade van met sla en zachte geitenkaas en verse munt.
Macaroni met paprika en salami – 4 personen

300 gram volkoren spiraaltjes of strikjes pasta
1 grote ui grof gesnipperd
Rode, gele en groene paprika in stukjes gesneden
200 gram salami in kwart plakjes gesneden
Handje verse basilicumblaadjes in stukken gescheurd
Pot pastasaus (sugo)
Geraspte (Parmezaanse) kaas

Kook de pasta in 8 minuten gaar. 
Bak in de wok de salami uit, als er erg veel vet loslaat wat uit de pan scheppen. 
Fruit de ui bij de salami. 
Paprika toevoegen en 6 minuten meebakken. 
Pastasaus toevoegen, goed warmen en dan de basilicum toevoegen. 
Pasta erdoor scheppen, bestrooien met de kaas. 
Lekker met een frisse groene salade of tomatensalade.
Mie salade* – koude maaltijdsalade 4 personen

250 gram eiernoedels 
250 gram sperziebonen 8-10 minuten beetgaar gekookt, laten uitlekken in vergiet
4 bosuitjes in ringetjes
1 komkommer, zaadlijsten verwijderen en in boogjes snijden
1 bakje verse koriander (15 gram) fijn gehakt
4 el ongezouten pinda’s in stukjes gehakt

Dressing: 
3 cm verse gember fijn gesneden
4 el citroensap
3 el pindakaas
3 el soja saus (ketjap manis)
Mespunt sambal
4 el kraanwater

Begin met de dressing, klop alles door elkaar en laat even staan.
Breng water aan de kook voor de noedels in een grote pan, breek de noedels voor je ze in het kokende water doet (volg de gebruiksaanwijzing op de verpakking). 
Noedels afspoelen met koud water en in vergiet laten uitlekken.
Meng in een grote kom de noedels met de groenten, meng de dressing erdoor. 
Maak op smaak met peper en zout. 
Bestrooi met de gehakte pinda’s.
*tip voor erbij: kroepoek en stokjes saté van de grill.
Pasta met Boursin – 4 personen

300 gram volkoren spiraaltjes of strikjes pasta
1 grote ui grof gesnipperd
1 cervelaatworst in kwart plakjes gesneden
1 courgette in kwart plakjes gesneden
Bakje champignons in kwarten gesneden
4 tomaten in stukken gesneden
150 gram Boursin

Kook de pasta in 8 minuten gaar. 
Bak in de wok de cervelaat uit, als er erg veel vet loslaat wat uit de pan scheppen. 
Fruit de ui bij de cervelaat. 
Voeg de champignons en courgette toe en bak 6 min. mee.
Voeg de tomaten en Boursin toe, roer goed door. 
Voeg de pasta toe. 
Bestrooi eventueel met peterselie.
Pastasalade met zalm – koude maaltijdsalade voor 4 personen

250 gram fussili 8 minuten gekookt, afspoelen met koud water en uitgelekt in een vergiet
200 gram gerookte zalm in stukjes bestrooid met peper en dille
200 gram belegen kaas in kleine blokjes gesneden
1 grote rode paprika in blokjes gesneden
1 klein blikje mais, afgegoten
4 bosuitjes in ringetjes gesneden
Half zakje rucola (75 gram)
Dressing: half mayonaise/half yoghurt, peper/zout/Italiaanse kruiden/
1 el tomatenketchup

Meng in een grote kom de kaas, zalm, paprika, bosui, maïs en dressing. 
Voeg de pasta toe en schep om.
Schep vlak voor opdienen de rucola erdoor.
De volgende dag ook nog erg lekker.
Portobello’s met spinazie en ricotta – bijgerecht voor 4 personen

Geraspte citroenschil van een halve citroen, de rest uitgeperst
200 gram ricotta
1 teentje knoflook geperst
300 gram verse spinazie
5 gedroogde tomaatjes in olie in stukjes
4 portobello’s schoongemaakt, steeltjes verwijderd
Handje broodkruim
1 tl Italiaanse kruiden

Verwarm de oven voor op 200 graden.
Meng de ricotta met de knoflook, citroenrasp, citroensap, zout en peper.
Verhit 1 el olie in de wok en laat de spinazie omscheppend slinken, voeg de tomaatjes toe en maak op smaak met peper, zout, nootmuskaat.
Neem een bakplaat, leg de portobello’s erop verdeel de spinazie erover en doe er een schep ricotta op. 
Meng het broodkruim met de Italiaanse kruiden, wat peper, zout en wat olie. 
Verdeel over de portobello’s. 
Bak in 20 minuten goudbruin.
Preitaart met rauwe ham en ricotta – maaltijdtaart voor 4 personen

3 preien gewassen en in ringen van 1-2 cm. gesneden
6 plakjes hartig taartdeeg (diepvries)
Paneermeel
150 gram rauwe ham (vleeswaren)
2 theelepels gedroogde tijm 
3 eieren
Bakje ricotta a 250 gram
100 gram gerapte belegen kaas

Kook de prei 4 minuten voor en laat goed uitlekken in een vergiet.
Bekleed een ingevette springvorm met het taartdeeg. 
Bestrooi de bodem met wat paneermeel of verkruimelde beschuit. 
Leg de plakjes rauwe ham op de bodem, strooi de tijm erover.
Verwarm de oven voor op 200 graden.
Klop in een beslagkom de eieren los met de ricotta en de geraspte kaas, maak op smaak met peper en zout. 
Schep de prei door dit mengsel, verdeel het over de ham. 
Bak de taart in 35-40 minuten goudbruin in de oven.
Provençaalse sperziebonen* met tomaten – groenten voor 4 personen

600 gram sperziebonen
4 tomaten
4 bosuitjes in ringetjes
Teentje knoflook geperst
2 tl Provençaalse kruiden
Citroensap
Olijfolie
Sperziebonen 10 minuten koken en uit laten lekken in een vergiet. 
Kruis de tomaten tegenover de steelaanzet en dompel ze in kokend water. 
Ontvel de tomaten en snij ze in stukjes, verwijder de zaadlijsten. 
Klop een dressing van olie, citroensap, peper en zout.
Fruit in de wok de bosuitjes met de knoflook en kruiden. 
Voeg de sperziebonen en de tomaten toe.
Schep de dressing erdoor.
Pulled chicken met ananas en komkommer – wokgerecht voor 2 personen

1 flinke kipfilet
1 kippenbouillontablet
250 gram gesneden prei (zakje)
Halve komkommer in de lengte gehalveerd, 
zonder zaadlijsten in boogjes gesneden
100 gram verse ananas blokjes (cup)
Knoflookpoeder
Chilipeper poeder
Sesamolie
50 ml oestersaus
30ml gembersiroop
200 gram basmati rijst

Doe in een kookpan 500 ml water en de bouillontablet, breng aan de kook, doe dan de hele kipfilet in de pan, 15 minuten laten koken, kip uit de pan halen en een beetje af laten koelen. 
Kook in dezelfde bouillon de rijst in 8 minuten gaar, afgieten en laten staan. 
Doe wat sesamolie in de wok, roerbak de prei met wat knoflook tot het wat geslonken is, voeg dan de komkommer toe. 
Trek de kip met 2 vorken uit elkaar en pluk er stukjes van. 
Bestrooi de kip met peper en zout. 
Voeg de kip toe aan de prei doe dan de oestersaus en gembersiroop erbij. 
Maak op smaak met chilipeper. 
Voeg de ananasblokjes toe, warm goed door. 
Serveren met de rijst apart.
Quesadilla’s met kip – Mexicaans ovengerecht 4 personen

1 ui gesnipperd
knoflookpoeder
1 rode paprika in stukjes
1 courgette in kleine blokjes
300 gram kipfilet in kleine stukjes 
125 gram geraspte belegen kaas
8 tortilla’s medium
Bekertje zure room
Sla en tomaten

Kip kruiden met peper/zout/knoflook. 
Verhit olijfolie in een wok en bak de kip rustig mooi bruin, voeg de ui toe en bak even mee. 
Voeg dan de paprika en courgette toe, bak nog 5 minuten. 
Maak op smaak met peper/zout/chilipoeder/komijn. 
Warm de oven voor op 200 graden. 
Bekleed een bakplaat met bakpapier.
Schep op elke tortilla het kip/groetenmengsel, strooi er wat kaas op, doe er een theelepel zure room op en klap dubbel, leg ze naast elkaar op de bakplaat, bestrijk ze met wat olijfolie of boter, strooi er nog wat kaas op. 
8 minuten in de oven bruin bakken. 
Serveer met sla en tomaten.
Quesadilla’s met spinazie* – hoofdgerecht 2 personen

300 gram verse spinazie
4 meergranen tortilla’s
4 plakken Beemster geitenkaas
50 gram walnoten in stukjes gehakt

Roerbak in de wok de spinazie in olie met knoflook tot de spinazie geslonken is, maak op smaak met peper/zout/nootmuskaat.
Duw in een zeef het vocht eruit. 
Leg op 2 tortilla’s een plak kaas, verdeel de spinazie erover en de walnoten, daarop weer een plak kaas en nog een tortilla. 
Bak in een koekenpan de tortilla’s in 8 minuten bruin op een laag vuur (keren met behulp van een bord)
Lekker met tomatensalade.
Ravioli met kalkoen in citroensaus – 4 personen

2 stronkjes broccoli in roosjes
500 gram verse ravioli
300 gram kalkoenfilet in stukjes gesneden
1 citroen, schil afraspen en persen
2 teentjes knoflook geperst
1 flesje kookroom
Bieslook

Broccoli 4 minuten gaar koken en in een vergiet uit laten lekken. 
Ravioli in ruim water 4 minuten gaar koken.
Kalkoen bestrooien met peper/zout en in de wok met de knoflook 5 minuten bruin bakken.
Citroensap en 3 theelepels suiker aan kalkoen toevoegen en laten bruisen.
Citroenrasp en kookroom toevoegen, even laten doorkoken. 
Broccoli en ravioli toevoegen. 
Bestrooien met bieslook.
Ravioli met courgette en zalm – 2 personen

1 courgette in halve plakjes gesneden, niet te dun
250 gram verse ravioli (of tortelini)
125 gram crème fraîche
200 gram gerookte zalm in stukjes gesneden 
2 el kappertjes
Zakje veldsla (75 gram)
Dille

Courgette in ruim water met zout 2 minuten voorkoken, met schuimspaan uit de pan halen en laten uitlekken in een vergiet. 
In hetzelfde water de ravioli in 4 minuten gaar koken.
In een steelpan zakjes de crème fraîche verwarmen, zalm, dille en kappertjes toevoegen, op smaak maken met peper/zout. 
Ravioli afgieten en terugdoen in de pan, courgette, zalmmengsel en veldsla toevoegen, even warmen en direct opdienen.
Risotto met spinazie en champignons* – vegetarisch voor 4 personen

400 gram risottorijst
900 ml kruidenbouillon (van een blokje) 
200 ml witte droge wijn
1 grote ui gesnipperd
2 tenen knoflook geperst
600 gram verse spinazie
100 ml kookroom
Chilipeper (molentje)
8 zongedroogde tomaatjes op olie in stukjes
100 gram oude geraspte kaas
1 bakje champignons in kwarten gesneden

Risotto 3 personen: 300 gram rijst – 150 ml witte wijn – 675 ml bouillon.
Risotto 2 personen: 200 gram rijst – 100 ml witte wijn – 450 ml bouillon.

Neem een grote kookpan, verhit de olijfolie, ui 5 minuten zachtjes fruiten met de knoflook. 
Voeg de spinazie in porties toe tot die helemaal geslonken is. 
Voeg de (droge) rijst toe en bak even mee zodat de korrels gaan glanzen.
Maak in een maatbeker de bouillon (waterkoker). 
Doe de wijn bij de rijst. 
Als de wijn is opgenomen voeg je scheut voor scheut de bouillon toe. 
Vanaf hier is de kooktijd 20 minuten.
Bak de champignons in een apart koekenpannetje mooi bruin, maak op smaak met peper, zout, dragon en een beetje worcestersaus.
Als de risottorijst gaar is de tomaatjes, room en helft van de kaas toevoegen. 
Maak op smaak met chilipeper.
Zet de rest van de kaas op tafel.
Doe de gebakken champignons er bovenop. 
Lekker met tomatensalade.
*in plaats van zongedroogde tomaatjes kan je ook gehalveerde verse cherrytomaatjes gebruiken.
Risotto Kip en groenten 4 personen: 

300 gram kipfilet in blokjes.
1 grote ui gesnipperd
1 winterpeen geschrapt en in blokjes
3 stengels bleekselderij in boogjes

Kruid de kip met peper, zout, paprika, knoflook en Provençaalse kruiden. 
Bak de kip bruin, haal uit de pan en houd warm in aluminiumfolie. 
Bak de groenten in hetzelfde bakvet. 
Voeg de (droge) rijst toe en bak even mee zodat de korrels gaan glanzen.
Maak in een maatbeker de bouillon (waterkoker). 
Doe de wijn bij de rijst. 
Als de wijn is opgenomen voeg je scheut voor scheut de bouillon toe. 
Vanaf hier is de kooktijd 20 minuten. 
Als de risottorijst gaar is de kip en helft van de kaas toevoegen. 
Zet de rest van de kaas op tafel.
Risotto tomaten en venkel 4 personen:

2 uien gesnipperd
2 venkelknollen in dunne reepjes gesneden
200 gram kipfilet in stukjes
1 el gedroogde Italiaanse kruiden
2 tomaten in stukjes
200 ml witte wijn
600 gram gezeefde tomaten
500 ml kippenbouillon (van tablet)
100 gram ricotta
Verse basilicum
Zakje Parmezaanse kaas

Kruid de kip met peper, zout, paprika, knoflook en Italiaanse kruiden. 
Bak de kip bruin, haal uit de pan en houd warm in aluminiumfolie. 
Bak de groenten in hetzelfde bakvet. 
Voeg de (droge) rijst toe en bak even mee zodat de korrels gaan glanzen.
Maak in een maatbeker de bouillon (waterkoker) en doe de gezeefde tomaten bij de bouillon. 
Doe de wijn bij de rijst. 
Als de wijn is opgenomen voeg je scheut voor scheut de tomatenbouillon toe. 
Vanaf hier is de kooktijd 20 minuten. 
Als de risottorijst gaar is de kip, de tomaten en de ricotta toevoegen.
Bestrooien met de gescheurde basilicum blaadjes.
Runderstoofpot met aardappels – stoofvleesgerecht voor 4 personen

600 gram doorregen runderlappen in dobbelstenen gesneden
50 gram magere spekreepjes
2 el Provençaalse kruiden
1 sinaasappel
1 ui gesnipperd
2 teentjes knoflook geperst
1 vleesbouillontablet
Zakje aardappelpartjes van 750 gram
100 gram olijven zonder pit gehalveerd

Bak in een braadpan het vlees in wat boter of olie bruin. 
Voeg de spekreepjes, kruiden, uien en de knoflook toe en bak even mee. 
Bouillontablet verkruimelen boven het vlees, heet water erbij schenken tot het vlees net onder staat. 
Rasp de schil van de sinaasappel erboven. 
Vlees in 2,5 uur gaar stoven.
Half uurtje voor het eten de aardappeltjes toevoegen. 
Vlak voor het opdienen de olijven toevoegen.
Lekker met stokbrood of grof brood en een salade.
Salade met courgette en paddenstoelen* – groente voor 6 personen

1 bakje kastanjechampignons in kwarten gesneden
1 courgette in schuine plakken gesneden
Olijfolie
2 portabello’s in plakjes gesneden
1 el citroensap
1 tl fijne mosterd
1 sjalot gesnipperd
150 gram rucola sla melange
100 gram geroosterde pijnboompitten 

Verhit een grillpan. Rooster de courgette plakken aan beide kanten, zodat er mooie bruine streepjes op komen. 
Leg ze op een bord en bestrooi met peper, zout, knoflookpoeder, laat afkoelen.
Bak in een koekenpannetje de champignons en portabello op een hoog vuur in 5 minuten gaar, bestrooi met peper/zout/oregano, laat afkoelen op een diep bord en vang het vocht op.
Klop een dressing met olie, citroensap, knoflookpoeder, mosterd en het kookvocht.
Schep de sla om met de dressing in een grote niet al te hoge schaal. 
Schik de courgette en de paddenstoelen op de sla, bestrooi met pijnboompitten.
Shepherd’s Pie (Jachtschotel) – ovengerecht voor 4 personen.

1 kg aardappelen voor puree, geschild en in stukken gesneden
2 uien grof gesnipperd
3 zoetzure appels (elstar of goudrenet) geschild en in stukken
Bakje champignons in kwarten gesneden
300 gram rundergehakt
1 kruidenbouillontablet
Blikje tomatenpuree
150 gram belegen geraspte kaas
1 ei
1 kop warme melk 

Aardappelen met zout in 20 minuten gaar koken. 
Gehakt rul bakken met peper/zout, uien toevoegen en meebakken. 
Champignons toevoegen en meebakken. 
In een kommetje bouillontablet oplossen in 150 ml water en daar de tomatenpuree doorroeren. 
Aan de gehakt toevoegen. 
Appel toevoegen. 
Even laten pruttelen.
Aardappelpuree maken met de warme melk, 100 gram kaas, klop een ei door de puree. 
Op smaak maken met peper/zout/nootmuskaat.
Oven voorverwarmen op 220 graden.
Doe het gehaktmengsel in een ovenschaal, doe de puree erop en bestrooi met geraspte kaas. 
20 minuten in de oven zetten.
Shoarmaschotel met rösti – ovenschotel voor 4 personen

500 gram shoarmavlees
500 gram roerbakgroenten (of 3 paprika’s in stukjes)
Klein blikje zwarte bonen (bonduelle) uitgelekt
Chilipoeder 
750 gram diepvries rösti
100 gram geraspte kaas
Voor het sausje erbij:
1 bakje Griekse yoghurt mengen met knoflookpoeder, peper, zout en komijn poeder.

Roerbak het shoarmavlees 5 minuten en doe het vlees in een ovenschaal.
Bak de groenten 5 minuten, voeg de bonen toe en maak op smaak met zout en chilipoeder. 
Verwarm de oven voor op 200 graden. 
Schep de groenten op het vlees.
Doe de rösti bovenop de groenten en bestrooi met de geraspte kaas.
Bak 45 minuten in de oven goudbruin. 
Serveer met het sausje van de Griekse yoghurt.
Spinazie met pijnboompitten* – roer gebakken groenten – bijgerecht 4 personen

600 gram gewassen spinazie, grof gehakt
30 gram rozijnen, in warm water geweekt en uitgelekt
1 ui gesnipperd
2 teentjes knoflook geperst
4 takjes peterselie fijn gehakt
4 blaadjes verse munt fijn gehakt
60 gram pijnboompitten, geroosterd in droge koekenpan

In de wok de ui met de knoflook fruiten in olijfolie. 
Spinazie handje voor handje toevoegen en omscheppend laten slinken. 
Rozijnen, pijnboompitten, peterselie en munt toevoegen. 
Op smaak maken met peper, zout en nootmuskaat.
Spinaziekaastaart* – vegetarisch maaltijdtaart voor 4 personen

150 gram bloem
75 gram roomboter op kamertemperatuur
4 eieren
750 gram diepvriesspinazie (deelblokjes) ontdooit in een zeef. 
Bakje ricotta a 250 gram
150 gram geraspte oude kaas

Druk het vocht goed uit de spinazie met een eetlepel. 
Springvorm invetten.
Van de bloem, boter en 1 ei een soepel deeg kneden. (eerst met 2 messen de boter in stukjes snijden en ingrediënten mengen)
Op een met bloem bestoven aanrecht het deeg uitrollen tot een lap en de taartvorm ermee bekleden. 
Zet de vorm met het deeg even in de koelkast.
Oven voorverwarmen op 200 graden.
In een beslagkom 3 eieren loskloppen met de ricotta en 100 gram van de geraspte kaas. 
Spinazie toevoegen en op smaak maken met peper/zout/nootmuskaat.
Spinaziemengsel in de taartvorm scheppen en bestrooien met de rest van de kaas. 
De taart 40 minuten in de oven bruin bakken.
Lekker met tomatenmozzarella salade.
Spitskool met shoarmavlees - hoofdgerecht 4 personen.

1 ui in halve ringen gesneden
Zak van 750 gr. spitskool
1 rode paprika in stukjes
500 gr. shoarmavlees
2 el rode (shoarma) saus

Olie in de pan doen en ui fruiten, dan vlees toevoegen en bruin bakken. 
Kool en paprika 3 minuten meebakken. 
Op smaak brengen met zout, peper en rode saus.
Snel opdienen zodat de kool nog iets knapperig blijft.
Lekker met pita broodjes of meergranen rijst.
Stamppot zoete aardappel met spinazie* – voor 2 personen

450 gram zoete aardappel geschild en in grote stukken gesneden 
300 gram verse spinazie
8 zongedroogde tomaatjes op olie in stukjes
1 grote ui gesnipperd
1 pakje feta verkruimeld
Eventueel geroosterde pijnboompitten

Kook de zoete aardappel in een grote pan in 20 minuten gaar, giet af.
Doe in een wok wat olie van de tomaatjes en fruit de ui een paar minuten, voeg daarna bij gedeelten de spinazie toe, roerbak tot de spinazie geslonken en gaar is. 
Voeg de tomaatjes toe en maak op smaak met peper, zout en nootmuskaat. 
Stamp de zoete aardappel fijn en schep de spinazie erdoor.
Doe de feta erboven op. (en de pijnboompitten)
*ook lekker met een stukje gebakken zalm (dan niet meer vegetarisch), laat dan de feta achterwege.
Stifado – Grieks stoofvlees voor 4 personen

750 gram riblappen in dobbelstenen gesneden
3 uien in halve ringen gesneden
2 teentjes knoflook geperst
Halve liter rode wijn
500 ml gezeefde tomaten
2 tl honing
1 el citroensap
2 tl gedroogde tijm
2 laurierblaadjes
100 gram feta in blokjes
Bak in een braadpan het vlees in wat boter of olie bruin. 
Voeg de uien en de knoflook toe en bak even mee. 
Voeg zout/peper/tijm/laurierblad toe met de rode wijn. 
Laat het 2,5 uur stoven.
Voeg een half uurtje voor het eten de gezeefde tomaten met de honing en het citroensap toe.
Haal het laurierblad eruit. 
Vlak voor het opdienen de feta erbovenop doen en even laten smelten.
Serveer met warm Turks brood of rijst.
Stoofperen* – bijgerecht

800 gram Gieser Wildeman peren, geschild en in kwarten gesneden
Halve liter rode wijn
1 flesje rode bessensap
1 tl kaneel
1 zakje vanillesuiker
1 el citroensap
1 tl gemberpoeder
Handje rozijnen
2 el suiker

Doe de peren in een grote schaal, schenk het flesje bessensap erbij en voeg zoveel wijn toe dat de peren bijna onder staan. 
Voeg de suiker en de kruiden toe.
Zet de schaal afgedekt in de magnetron, 8 minuten op vol vermogen en daarna 20 minuten op 450 watt.
Bindt het vocht met wat maïzena. 
Voeg eventueel een scheut rode port toe.
Turkse pizza – hoofdgerecht voor 3 personen

300 gram (lams)gehakt
1 tl komijnzaad
1 tl paprika poeder
50 gram gehakte walnoten 
2 tl rozemarijn
2 tenen knoflook geperst
2 kleine blikjes tomatenpuree
citroensap
6 tortilla pannenkoeken
50 gram feta of witte kaas in stukjes
Zoete chilisaus
Bakje kant en klare houmous

Salade erbij:
3 bosuitjes in ringetjes
1 groene paprika in stukjes
Kwart komkommer zonder zaadlijsten in blokjes
3 rijpe trostomaten in stukjes zonder zaadlijsten 
1 little gem gesneden of gemengde sla 
Half bosje verse koriander gesneden
Half bosje verse dille gesneden
1 el wijnazijn/ 1 el olijfolie

Rul het gehakt in olijfolie met zout, peper, komijnzaad en paprikapoeder. 
Voeg de walnoten en rozemarijn toe en laat het goudbruin worden. 
Voeg de tomatenpuree toe, even meebakken voeg citroensap toe, controleer de smaak.
Verwarm de oven voor op 200 graden. 
Ga verder met de salade doe alle groenten in een grote kom, meng goed. 
Maak een dressing van azijn/olie/peper/zout, hussel door de sla, doe de feta erbovenop.
Beleg de tortilla’s met het gehaktmengsel zet ze 4 minuten in de oven.
Serveer de Turkse pizza op een bord en zet de salade, chilisaus en houmous op tafel om hem naar eigen smaak mee te beleggen.
Tzatziki* – bijgerecht

3 takjes verse munt, blaadjes fijn gehakt
1 komkommer, halveren, zaadlijsten verwijderen met theelepel.
1 citroen, schil raspen en uitpersen
250 gram Griekse yoghurt
2 tenen knoflook geperst
1 groene paprika in piepkleine blokjes
1 el olijfolie

Rasp de komkommer en doe het in een zeef, bestrooi met zout en druk het vocht eruit. 
Laat staan en druk af en toe weer wat vocht eruit met een eetlepel. 
Rasp de schil van de citroen.
Meng de yoghurt met de komkommer, paprika, munt, knoflook, citroenrasp en olijfolie.
Maak op smaak met peper/zout en eventueel wat honing.
Lekker bij vlees en salades.
Witlof roerbak met gorgonzola* – groenten voor 2 personen

4 struikjes witlof in grove stukken gesneden (kern verwijderen)
1 prei in grove ringen
Half bakje champignons in kwarten gesneden
125 gram gorgonzola
Scheutje kookroom
2 el bloem
Peterselie

Roerbak de witlof in de wok met de prei en de champignons ongeveer 8 minuten. 
Als er veel vocht is wat verwijderen. 
Strooi de bloem over de groenten, voeg de kookroom en de gorgonzola toe. 
Schep goed om.
Maak op smaak met peper/zout/nootmuskaat. 
Bestrooi met peterselie.
Lekker met gekookte krieltjes en een vegetarische kipschnitzel.
Wraps met kip op z’n Grieks – zomers gerecht voor 3 personen

400 gram kipfilet in stukjes gesneden
1 tl kaneel
Knoflookpoeder
3 el bakboter 
Citroenrasp van 1 citroen, de rest uitgeperst
6 grote tortilla pannenkoeken
150 ml Griekse yoghurt
1 tl komijnpoeder
1 komkommer in dunne plakjes geschaafd (met de kaasschaaf)
Halve krop ijsbergsla

Maak van de yoghurt met wat peper, zout, komijnpoeder en knoflookpoeder een sausje.
Stukjes kip kruiden met peper, zout, knoflookpoeder en kaneel. 
Bak de kip in de bakboter mooi bruin, voeg de citroenrasp toe en 4 el citroensap. 
Laat het sap omscheppend verdampen.
Verwarm de tortilla’s in de magnetron.
Nu snel te werk gaan, bedek de warme tortilla met plakjes komkommer, wat ijsbergsla, kip en 2 schepjes saus. 
Direct opeten.
Zalm met Serranoham – 4 personen (met sperziebonen en aardappeltjes)

4 moten zalmfilet zonder vel van ong. 100 gram per stuk 
4 takjes verse salie
4 plakken Serranoham
1 citroen in plakken gesneden 

*eventueel erbij: 
300 gram sperzieboontjes 7 minuten beetgaar koken

Dressing kloppen van 3 el olijfolie el citroensap, peper, zout, honing en door de sperziebonen schudden.
Dep de zalm droog, bestrooi met peper, leg 2 a 3 blaadjes salie op elke moot. 
Wikkel de zalm in de Serranoham.
Zalm ongeveer 10 minuten gaar bakken in een koekenpan of op de grillplaat.
Serveer de zalm op een bedje van sperziebonen en een plakje citroen.
Tip voor erbij: aardappelbolletjes uit de airfryer, bietjescranberry chutney.
Zalm uit de oven met spinazie – ovengerecht 4 personen

1 kg bladspinazie gewassen (haal de dikke stelen er tussen uit)
2 uien gesnipperd
Teentje knoflook geperst
4 grote rijpe tomaten:
2 in dikke plakken gesneden, 
2 in blokjes zonder de zaadlijsten
Maïzena
125 ml slagroom
4x 125 gram zalmfilet
Grote bol mozzarella in plakken gesneden
(ravioli of pasta voor erbij)

Fruit in de wok de uien met de knoflook, voeg de blokjes tomaten toe. 
Voeg de spinazie handje voor handje toe tot het geslonken is. 
Maak op smaak met peper/zout.
Meng 1,5 tot 2 eetlepels maïzena door de slagroom, roer het door de spinazie.
Verwarm de oven voor op 200 graden. 
Vet een ovenschaal in.
Doe de spinazie in de ovenschaal. 
Dep de zalm droog en bestrooi met peper/zout, leg op de spinazie.
Leg de plakken tomaat afwisselend met de plakken mozzarella op de zalm, bestrooi met peper/zout.
Gratineer ongeveer 20 minuten in de oven.
Lekker met ravioli of strikjes pasta.
Zalmmoten in romige tomatensaus – 4 personen (met pasta en geroerbakte groenten)

4 moten zalmfilet zonder vel van ong. 100 gram per stuk 
2 uien, 1 fijn, 1 grof gesnipperd
2 tenen knoflook geperst
3 ontvelde tomaten in blokjes
250ml slagroom
30 gram roomboter
1 dl witte wijn
2 citroenen, 1 geperst, 1 in plakken
3 el honing
2 courgettes in kwarten gesneden
1 doosje champignons in kwarten gesneden
350 gram strikjes pasta

Fruit in een steelpan de fijn gesnipperde ui met de knoflook, voeg daarna de tomatenblokjes toe, laat 10 minuten zachtjes pruttelen en dan een beetje afkoelen. 
Maak er met een staafmixer een gladde saus van. 
Voeg een scheut slagroom, boter, witte wijn, wat citroensap en honing toe. 
Laat de saus rustig koken.
Bestrooi de zalm met peper en zout en bak in een koekenpan mooi bruin, op een laag vuur laten garen en regelmatig keren.
Water opzetten voor de pasta, in 8 minuten al dente koken.
In wok de grove uien fruiten met de knoflook, courgette en champignons toevoegen, op smaak brengen met zout, peper en scheut slagroom.
Zalm op een bord opdienen met schijf citroen en schep saus, groenten ernaast leggen. 
De pasta en rest van de saus er apart bij geven.
Zoetzure varkenshaas – 3 personen

300 gram varkenshaas op kamertemperatuur bestrooit met peper en zout
5 el gembersiroop
Vers limoentje geperst en de schil geraspt
2 tenen knoflook geperst
200 gram sugarsnaps gewassen en afgehaald 
1 grote ui gesnipperd
Bakje cherrytomaatjes gehalveerd
Bakje verse ananasstukjes
3 bosuitjes in ringetjes
300 gram basmati rijst

Zet water op voor de rijst en kook in 8 minuten gaar, giet af en laat staan.

Verhit vloeibaar bakproduct in de wok, bak de hele varkenshaas rondom bruin, 8-10 minuten garen op laag vuur, haal uit de pan en houd warm in aluminiumfolie.
Bak de ui met de knoflook in het bakvet, voeg de sugarsnaps en bosuitjes toe, 5 minuten meebakken. 
Doe de gembersiroop en limoensap met rasp erbij, laat even pruttelen.
Voeg dan de tomaatjes en ananas toe, goed doorwarmen. 
Vlees in mooie plakje snijden en erbij doen, controleer de smaak, voeg zo nodig peper en zout toe. 
Zet de rijst apart op tafel.
*als groenten kan je ook een zak Thaise roerbakgroenten 450 gram gebruiken.
Later meer...
Toetjes en taart:
 
4 hele appels geschild
4 el Boerenjongens
kaneel
vanille suiker
citroensap
Bak (slagroom)ijs
Slagroom uit spuitbus
4 kletskoppen
 
Klokhuizen verwijderen met appelboor. 
Boerenjongens, kaneel, citroen en vanille suiker mengen in een kommetje. 
Oven voorverwarmen op 200 graden.
Het gat in de appels opvullen met het rozijnen mengsel. 
De appels in een ovenvaste schaal zetten met een bodempje water., de appels 30 min. in de oven zetten. 
Als de appels gaar zijn zet je de appels apart op een bordje, schep een bol slagroomijs ernaast, toefje slagroom ertussen en garneer met een kletskop. 
Geef er een bestekje bij.
*Voor een grote groep: appels schillen, in 8 parten snijden, in grote schaal doen, tussen de laagjes appels wat boerenjongens, citroensap en kaneel strooien. 
45 min. in de oven zetten op 200 graden. 
Serveren met vanille ijs en slagroom.
In plaats van slagroomijs is kaneelijs ook heel lekker!
Neem rozijnen voor een alcoholvrije variatie.
Bananencake* -voor cakeblik van 28 cm.

Klein blikje ananas stukjes
3 rijpe bananen
100 gram suiker
200 gram zelfrijzend bakmeel
2 tl koekkruiden of kaneel
Citroensap/essence
75 ml. zonnebloemolie
3 eieren
1 citroen, schoongeboend
75 gram gehakte walnoten

Ananas afgieten, sap opvangen, ananas in kleine stukjes snijden. Bananen fijn prakken.
Meng de banaan, suiker, 2 el citroensap, de koekkruiden en een snuf zout door elkaar en roer het bakmeel erdoor.
Verwarm de oven op 180 graden.
Klop met de mixer de olie met 60ml. ananassap en de eieren, voeg dit toe aan het bananenmengsel. Mix het even goed door tot een glad beslag.
Roer de walnoten en de stukjes ananas erdoor.
Vet het cakeblik goed in, doen het beslag erin en bak de cake in 45 min. bruin en gaar.
Laat de cake een kwartiertje afkoelen en keer de vorm op een rooster.
Bosbessenbavarois - nagerecht voor 6 personen.
 
10 blaadjes witte gelatine
1 citroen
150 gram bosbessenjam
4 dl volle yoghurt
4 el witte basterd suiker
125 ml slagroom
100 ml. druivensap
 
Bavarois: 8 blaadjes gelatine weken in ruim koud water. 
Schil van citroen raspen en citroen uitpersen. 
3 el citroensap met citroenrasp aan de kook brengen, van het vuur halen. 
De uitgeknepen gelatine blaadjes erin oplossen en 150 gram jam erdoor roeren. 
De yoghurt met de suiker los kloppen en daarna het jam/gelatine mengsel erdoor roeren, vast in de koelkast zetten. 
Slagroom stijf kloppen en door het yoghurt mengsel spatelen. 
Vormpjes invetten met olie. 
Bavarois in vorm of vormpjes doen, 3 uur in de koelkast laten opstijven.
Saus: 2 blaadjes gelatine weken. 
De druivensap opwarmen en de gelatine erin oplossen even laten koken, af laten koelen. 
Als de bavarois niet uit de vorm wil, de vorm even in warm water houden. 
Saus over de bavarois scheppen.

Chocoladetaart met walnoten* - 12-16 punten (springvorm van 24/26 cm)

 

200 gram roomboter 

300 gram pure chocolade repen

4 eieren

200 gram donkere basterdsuiker

150 gram zelfrijzend bakmeel

150 gram walnoten

125 ml slagroom

 

Neem een steelpan, doe de boter erin en breek 200 gram chocolade erboven. 

Laat de chocoladeboter zachtjes smelten en laat een beetje afkoelen. 

Breek de eieren in een beslag kom, klop ze los met de mixer, voeg de basterdsuiker en 1 tl zout toe en klop goed door. 

Voeg de chocoladeboter toe, roer om. 

Spatel voorzichtig het bakmeel door het mengsel. 

Bewaar 12 mooie walnoten (als garnering), hak de rest in stukjes en schep door het mengsel. 

Verwarm de oven op 175 graden. 

Bekleed de onderkant van de springvorm met bakpapier, klem het vast met de rand. 

Vet de rand en het bakpapier in met een klontje roomboter. 

Schep het chocoladebeslag in de vorm. 

Zet de vorm 30 minuten in de oven. (de binnenkant blijft een beetje vochtig). 

Laat de taart afkoelen in de vorm. 

Verwijder voorzichtig de vorm en het bakpapier, leg een bord op de taart en keer hem.

Taart glazuren: Doe de slagroom en de rest van de chocolade in een steelpan, laat zachtjes smelten, laat iets afkoelen, schenk dan de glazuur in een dun straaltje over de taart zodat die helemaal bedekt wordt. 

Garneer met de walnoten, zet de taart in de koelkast zodat de glazuur hard kan worden.

Chocoladetruffel* met sinaasappel - nagerecht voor 8 personen.
 
150 gram bastognekoeken
60 gram roomboter
5 el sinaasappelmarmelade
400 ml slagroom
3 repen chocolade puur-sinaasappel (a 100 g)
cacaopoeder
huishoudfolie
vierkante vorm of platte schaal (max. 24 x 18 cm)
 
Verkruimel de koeken met de deegroller tussen plastic folie, roer de roomboter erdoor. 
Bekleed de bodem en de randen van de vorm royaal met huishoudfolie. 
Maak van de koekkruimels een bodem, druk stevig aan met bolle kant van een lepel, zet de vorm in de koelkast. 
Doe de slagroom in een steelpan en verwarm op laag vuur (laat niet koken!). 
Voeg de blokjes chocolade toe en laat ze op laag vuur al roerend smelten. 
Neem de pan van het vuur en roer de chocoladeroom glad. Bestrijk de taartbodem met marmelade. 
Laat de chocoladeroom tot handwarm afkoelen en schenk hem voorzichtig over de marmelade. 
Zet de vorm minimaal 3 uur - liever nog een dag eerder, want hij wordt dan nog lekkerder - in de koelkast, zodat de chocoladecrème kan opstijven. 
Bestuif de truffelcarré royaal met cacaopoeder door een fijn (thee)zeefje. 
Neem de taart uit de vorm, zet hem op een platte schaal en verwijder voorzichtig het folie. 
Snijd de truffelcarré met een nat mes in mooie blokjes.
Cranberry cheesecake* – 10-12 punten
 
200 gram countrykoekjes
50 gram zachte boter
600 gram roomkaas naturel
50 ml sinaasappelsap
150 gram witte basterdsuiker
100 gram witte chocola
3 eieren los geklopt
1 zak cranberry’s 340 gram
100 ml rode port
 
Koekjes verkruimelen met de boter. 
Springvorm bekleden met bakpapier. 
Bodem maken van de koekkruimels, goed aandrukken met de bolle kant van en eetlepel.
Chocola laten smelten op een laag vuurtje. 
In een kom (of blender) roomkaas mengen met sinaasappelsap, suiker, eieren en de chocola. 
Oven voorverwarmen op 175 graden. 
Verdeel dit mengsel over de bodem in de springvorm. 
Taart in 50 minuten gaar bakken. 
Af laten koelen.
In steelpan cranberry’s doen, met de port en laten koken tot de cranberry’s open knappen en het geheel wat stroperig wordt. (10-15 min.) 
Voeg nog wat suiker toe. 
Verdeel de cranberry’s over de taart en snij hem in 10-12 punten. 
Geef er een bolletje roomijs met een toef slagroom bij, eventueel garneren met bramen/bessen.
Dadeltaart* - voor een ovenschaal van ong. 20x30 cm.

500 gram dadels 
250 gram roomboter
50 gram bruine basterdsuiker
2 handjes walnoten 
1 rol Maria biscuitjes
1 ei
kokosstrooisel als garnering
 
Dadels ontpitten en in stukjes snijden. 
Walnoten in stukjes hakken. 
Biscuitjes in stukjes breken van ongeveer 1 cm.
Boter zachtjes smelten in een pan. 
Schaal invetten.
Suiker toevoegen en goed roeren, zodat de suiker een beetje oplost. 
In een ander schaaltje het ei met garde goed loskloppen en toevoegen; eventjes doorkoken onder voortdurend roeren. 
Dadels toevoegen, goed door roeren en 3 minuten doorkoken.
Koekjes en walnoten toevoegen en alles door elkaar scheppen.
Stort het geheel in de ingevette ovenschaal en druk het goed aan met de bolle kant van een lepel. 
De taart moet ongeveer 2 cm. dik zijn. 
Laat ongeveer 1½ uur afkoelen in de koelkast.  
Als de taart is afgekoeld, strooi je er flink kokosstrooisel overheen. 
Snij de taart in blokjes van ongeveer 4x4 cm.
Kruidkoek* - Voor 1,5 liter cakevorm.
 
80 gram boter
125 gram bruine suiker
Citroenrasp
2 eieren
3 gram zout
5 tl. koekkruiden
200 gram zelfrijzend bakmeel
1 1/5 dl. melk
100 gram krenten/rozijnen 

De krenten/rozijnen wellen in beetje heet water. 
Cakeblik invetten.
De boter met de suiker, citroenrasp en zout mixen, eieren toevoegen en weer mixen. 
De kruiden en het zelfrijzend bakmeel (bij gedeelten) toevoegen, melk toevoegen tot er een mooi beslag ontstaat. 
De krenten/rozijnen goed drogen en door het deeg scheppen. 
Deeg in het bakblik doen, onderin de oven zetten op 165 graden 70-80 minuten.
Margarita roomijs* - een bak ijs voor ongeveer 6 personen.

1.25 dl limoensap
2 limoenen
30 ml tequila (2 eetlepels)
45 ml Cointreau of Triple sec (3 eetlepels) 
150 gram poedersuiker
0.5 liter slagroom

Rasp met een fijne rasp wat limoenrasp van de groene schil, bewaar dit voor de garnering. 
Pers de limoenen uit vul het sap aan tot 1.25 dl sap (uit de kant en klare limoensap verpakking).
Doe dit in een kom met de tequila en Cointreau, roer de poedersuiker erdoor zodat het oplost in het sap. 
Giet de slagroom erbij, klop het mengsel dik en glad maar niet stijf. 
Giet het mengsel in een diepvriesdoos en zet het een nacht in de vriezer. 
Dit roomijs is schepklaar voor serveren, het wordt niet te hard bevroren en smelt tamelijk snel.
Serveren in mooie glazen met eventueel een suikerrandje, strooi de rasp erover als garnering.
Pannacotta met cranberry’s - nagerecht voor 4 personen
 
50 en 30 gram witte basterd suiker
100 gram verse cranberry’s (zak 340 gram)
1 vanillestokje
375 gram slagroom
2 blaadjes witte gelatine
100 ml volle yoghurt
 
Verhit in een steelpan el water met 50 gram basterdsuiker, als de suiker opgelost is de cranberry’s toevoegen en 5 min. laten stoven op een laag vuur. 
Snij het vanillestokje in de lengte open. 
Verwarm de slagroom in een steelpan, voeg het vanillestokje toe en de 30 gram basterd suiker, laat 5 min. tegen de kook aan trekken en de suiker oplossen. 
Haal het vanillestokje eruit en schraap met een scherp mesje het merg eruit en doe dat weer in de pan. 
Haal de pan van het vuur. 
Week de gelatine blaadjes 5 min. in koud water. 
Knijp ze goed uit en roer ze door de slagroom, laat nog iets verder afkoelen en voeg de yoghurt toe. 
Verdeel de yoghurtroom over de puddingvormpjes. 
Zet de vormpjes minimaal 3 uur in de koelkast.
Bereiden: stort ze op een bordje en doe er een schep cranberry’s op.
Pompoencake met walnoten*

Zak 200 gram verse pompoenblokjes
100 gram suiker
2 el gembersiroop
2 eieren
100 ml arachideolie
Halve tl kaneel
Halve tl nootmuskaat
225 gram zelfrijzend bakmeel
100 gram walnoten grof gehakt

Kook de pompoen in een bodempje water in 15 minuten gaar, giet af en pureer met de staafmixer tot een gladde massa.
Verwarm de oven voor op 180 graden. 
Vet het cakeblik in.
Meng de pompoen met de suiker, siroop, eieren, olie, specerijen en een snuf zout. 
Roer goed door, meng daarna het bakmeel erdoor tot een glad beslag. 
Schep de walnoten door het beslag.
Doe het beslag in de cakevorm en bak in de oven in een uur goudbruin.
Roomkaastaart met kersen* - 10-12 punten

125 gr. volkorenbiscuits
75 gr. zachte boter
300 gr. roomkaas (Philadelphia) 
60 gr. poedersuiker
1 tl. Vanille extract
1 t. citroensap
2.5 dl slagroom
1 pot St.Dalfour Rhapsodie de Fruit Cherry Spread

Verkruimel de biscuits (in een boterhamzakje met de deegroller) meng de zachte boter erdoor. 
Doe een stuk bakpapier op de bodem van een springvorm en sluit de springvorm. 
Maak een bodem van de biscuitkruimels en druk goed aan met een eetlepel. 
Zet de vorm in de koelkast.
Klop de roomkaas met de poedersuiker, vanille extract en citroensap tot een gladde massa. 
Klop in een andere kom de slagroom bijna stijf en schep de slagroom dan door het roomkaasmengsel, stort het op de taartbodem en strijk de bovenkant mooi glad. 
Zet de taart minimaal 3 uur maar beter een hele nacht in de koelkast.
Voor het opdienen de jam even los roeren en over de taart spreiden.
*Varieer met de jam bovenop, leg eventueel nog wat vers fruit op de jam.
Tiramisu* - nagerecht 4 personen.
 
50 ml. espresso koffie
2 el Tia Maria
12 lange vingers
2 eieren
50 gram fijne kristalsuiker
250 gram mascarpone
Cacaopoeder

Zet 50 ml espresso koffie. Meng de koffie met de likeur in een kommetje. 
Leg de lange vingers in een lage schaal en besprenkel deze met het koffiemengsel. 
Splits de eieren, klop de dooiers (geel) schuimig met de suiker goed door en daarna de mascarpone erdoor. 
Klop de eiwitten stijf in een glazen kom en spatel die voorzichtig door het mascarpone mengsel. 
Verdeel het mengsel over de lange vingers. 
Laat de tiramisu minstens 4 uur (of liever een hele nacht) in de koelkast opstijven (met goed gesloten deur). 
Doe wat cacaopoeder in een theezeefje en bestuif de tiramisu ermee.
Witte chocoladeyoghurt terrine* (voldoende voor 10-12 plakken)

halve liter Griekse yoghurt
1 pak lange vingers
400 gram witte chocolade (repen) 
200 gram mascarpone
1 potje lemoncurd
1.5 dl limoncello
 
Los een half potje lemoncurd op in de limoncello. 
Bekleed een cakeblik met plasticfolie. 
Leg op de bodem van het cakeblik een laag lange vingers met de suikerkant naar beneden. 
Besprenkel de helft van het lemoncurd mengsel over de lange vingers. 
Breek de chocola in stukjes. 
Neem 2 pannen, doe in de grootste pan een flinke laag water, zet de kleinere pan erin, laat het water bijna koken. 
Meng met de mixer de yoghurt met de rest van het potje lemoncurd en de mascarpone. 
Doe de chocola in de kleine pan en smelt de chocola. (au bain marie) 
Voeg de gesmolten chocola toe aan het yoghurt mengsel. 
Stort de yoghurt in het cakeblik. 
Bedek de yoghurt met een laag lange vingers (suikerkant naar beneden) en besprenkel met de andere helft van het lemoncurd/limoncello mengsel. 
Laat het een paar uur (of liever een hele nacht) in de koelkast opstijven. 
Voor het gebruik m.b.v. het plastic voorzichtig uit de vorm halen en in mooie plakken snijden.
Garneer eventueel met wat rood fruit.
Later meer...
Kruidenwijzer:
  • Omelet: bieslook, kervel, selderij, citroenmelisse, rozemarijn, majoraan 
  • Roereieren: bieslook, kervel, peterselie, tijm, rozemarijn, majoraan 
Groenten
  • Aardappelen puree/salade: bieslook, kervel, dragon, peterselie, basilicum
  • Andijvie: nootmuskaat, peterselie, koriander
  • Aubergines: basilicum, oregano, kervel, salie, rozemarijn, paprika
  • Bietjes: dragon, dille, kummel, salie, tijm, koriander
  • Bloemkool: foelie, dille, nootmuskaat, dragon, kummel, kervel
  • Bonen: bonenkruid, dille, majoraan, tijm, rozemarijn, bieslook, kerrie
  • Champignons: dragon, kervel, koriander, peterselie, majoraan, rozemarijn
  • Doperwten: basilicum, kervel, majoraan, peterselie, bonenkruid, munt
  • Komkommer: kervel, dille, rozemarijn
  • Prei: dille, kummel, laurier, selderijblad, tijm
  • Rode kool: kaneel, jeneverbes, kruidnagel, kummel, oregano, tijm
  • Snijbonen: bieslook, bonenkruid, nootmuskaat
  • Sperziebonen: bonenkruid, bieslook, nootmuskaat
  • Spinazie: peterselie, laurier, basilicum, dragon, koriander, munt
  • Tuinbonen: koriander, bonenkruid, salie
  • Uien: koriander, majoraan, salie, komijn
  • Witlof: dragon, majoraan, bieslook, koriander, peterselie
  • Wortelen: peterselie, bieslook, salie
  • Zuurkool: jeneverbes, dille, basilicum, bonenkruid, kummel
Kaas
  • kummel, oregano, kervel, bieslook, peterselie
Soep
  • Bonensoep: bonenkruid, basilicum, laurier, tijm, majoraan, oregano, salie
  • Bouillon: basilicum, dragon, foelie, majoraan, laurier, tijm
  • Champignonsoep: bieslook, tijm, karwij, citroenmelisse, rozemarijn 
  • Erwtensoep: bonenkruid, basilicum, dragon, majoraan, rozemarijn, salie, tijm
  • Goulashsoep: peterselie, knoflook, paprika
  • Groentesoep: basilicum, bonenkruid, dragon, kervel, rozemarijn
  • Kippensoep: basilicum, majoraan, kervel, tijm
  • Tomatensoep: basilicum, bieslook, tijm, dragon, majoraan
  • Uiensoep: peterselie, kervel, knoflook
  • Andijvie: bieslook, peterselie, nootmuskaat
  • Boerenkool: koriander, oregano, kummel
  • Hutspot: salie, pepermunt, bonenkruid
  • Zuurkool: dille, karwij, salie, kummel, tijm
Vis
  • Gebakken vis: mosterd, dragon, dille, citroenmelisse, rozemarijn, salie 
  • Gegrilde vis: tijm, koriander, rozemarijn
  • Gestoofde vis: tijm, laurier, rozemarijn, salie, wijnruit
  • Mosselen/zeebanket: oregano, selderij, tijm, peterselie, wijnruit
Vlees
  • Biefstuk: kervel, tijm, mosterdmeel, peterselie, koriander
  • Gehakt: basilicum, oregano, tijm, mosterdmeel, majoraan, rozemarijn
  • Goulash: basilicum, paprika, dragon, dille, majoraan, tijm
  • Hachee: kruidnagel, laurier, oregano, tijm, rozemarijn, mosterdmeel
  • Kalfsvlees: basilicum, citroenmelisse, kervel, majoraan, salie
  • Kalkoen: basilicum, majoraan, kummel, rozemarijn, dille, oregano
  • Kip: majoraan, oregano, dragon, koriander, paprika
  • Lamsvlees: munt, basilicum, kervel, tijm, rozemarijn
  • Ragout: bonenkruid, laurier
  • Rundvlees: tijm, selderij, majoraan, koriander, oregano, rozemarijn
  • Varkensvlees: majoraan, mosterdmeel, oregano, salie, rozemarijn, tijm
Later meer...
Share by: