Voorgerechten en snack- en borrelhapjes:
Hoofdgerechten en groenten/bijgerechten:
Spaanse gehaktballetjes - ong. 20 stuks
1 ui fijn gesnipperd
paneermeel
300 gram mager gehakt
50 gram geraspte belegen kaas
1 tl komijn
3 tenen knoflook
blik tomatenblokjes
Gehakt aanmaken met peper, zout, ½ fijn gesnipperde ui, 2 tenen geperste knoflook, komijn en geraspte kaas.
Balletjes rollen ter grootte van bitterbal.
Gehaktballetjes gaar bakken in bakolie.
Na 10 minuten uit de pan scheppen.
Eventueel wat vet verwijderen, dan knoflook met rest ui fruiten, tomaten blokjes toevoegen, saus van roeren.
Gehaktballen weer toevoegen en dan nog 10 minuten laten pruttelen.
Op smaak maken met peper en zout.
Chocoladetaart met walnoten* - 12-16 punten (springvorm van 24/26 cm)
200 gram roomboter
300 gram pure chocolade repen
4 eieren
200 gram donkere basterdsuiker
150 gram zelfrijzend bakmeel
150 gram walnoten
125 ml slagroom
Neem een steelpan, doe de boter erin en breek 200 gram chocolade erboven.
Laat de chocoladeboter zachtjes smelten en laat een beetje afkoelen.
Breek de eieren in een beslag kom, klop ze los met de mixer, voeg de basterdsuiker en 1 tl zout toe en klop goed door.
Voeg de chocoladeboter toe, roer om.
Spatel voorzichtig het bakmeel door het mengsel.
Bewaar 12 mooie walnoten (als garnering), hak de rest in stukjes en schep door het mengsel.
Verwarm de oven op 175 graden.
Bekleed de onderkant van de springvorm met bakpapier, klem het vast met de rand.
Vet de rand en het bakpapier in met een klontje roomboter.
Schep het chocoladebeslag in de vorm.
Zet de vorm 30 minuten in de oven. (de binnenkant blijft een beetje vochtig).
Laat de taart afkoelen in de vorm.
Verwijder voorzichtig de vorm en het bakpapier, leg een bord op de taart en keer hem.
Taart glazuren: Doe de slagroom en de rest van de chocolade in een steelpan, laat zachtjes smelten, laat iets afkoelen, schenk dan de glazuur in een dun straaltje over de taart zodat die helemaal bedekt wordt.
Garneer met de walnoten, zet de taart in de koelkast zodat de glazuur hard kan worden.